Corpul uman este alcătuit în mare parte din apă, aproximativ 70%, iar aceasta joacă un rol esențial în funcționarea organismului: contribuie la reglarea temperaturii corpului și la menținerea funcționării normale fizice și mentale. În ceea ce privește consumul corect de apă, nu este important doar să avem cantitatea necesară zilnică, ci și regularitatea și dozajul. Hai să vedem care sunt cele 3+1 greșeli pe care le putem face în timpul consumului de apă.
1. Nu bem consumăm suficientă apă
Consumul insuficient de apă duce la deshidratare și, prin urmare, poate provoca alte probleme de sănătate, în timp ce excesul de apă poate suprasolicita rinichii.
Într-o declarație științifică din 2010, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a stabilit valoarea medie recomandată de aport zilnic de lichide, împărțită pe vârste. Astfel, pentru un copil de 2-3 ani, cantitatea necesară este de aproximativ 1,3 litri, pentru cei cu vârste între 4 și 8 ani este de 1,6 litri, iar pentru fetele între 9 și 13 ani este de 1,9 litri, în timp ce băieții din aceleași intervale de vârstă ar trebui să consume 2,1 litri de apă. Pentru persoanele de peste 14 ani, valoarea minimă recomandată este de 2 litri pentru femei și 2,5 litri pentru bărbați.
2. Nu bem corect
Organismul are nevoie de apă, dar și de timp pentru a o procesa, deoarece, dacă consumi o cantitate mare de apă dintr-o dată, acesta nu va putea să o absoarbă și lichidul va trece prin corp fără a fi folosit eficient.
Pentru un consum corect de apă, poți seta un cronometru pe telefonul tău care să te avertizeze să bei câte un- două înghițituri la fiecare oră, sau poți urma regula simplă: bea atunci când îți este sete.
3. Nu menținem echilibrul
Un consum corect de apă asigură funcționarea optimă a organismului: putem funcționa corespunzător doar dacă există un echilibru între cantitatea de lichid care intră în corp și cea care iese. Starea de echilibru poate fi influențată de mulți factori: temperatura exterioară, procesele metabolice, activitatea fizică, eventualele boli.
Dacă starea de echilibru este perturbată, aceasta poate duce rapid la apariția unor simptome fizice. Printre acestea se numără durerea de cap, scăderea concentrației și oboseala. Aceste simptome pot apărea chiar și la o pierdere de lichide de doar două procente.
Bem consumăm lichide de calitate proastă
Nu este indiferent ce bem: cea mai mare parte a aportului zilnic de lichide ar trebui să provină din apă. Acolo unde există apă potabilă de bună calitate, este recomandat să o alegem, deoarece renunțând la apă minerală ambalată în sticle de plastic, contribuim și la protejarea mediului înconjurător.
Apa de la robinet poate fi, de asemenea, filtrată acasă cu un sistem de purificare a apei – pe site-ul Economy Water găsiți o gamă largă de produse care oferă soluții excelente și accesibile pentru toată lumea.