Timpul, banii și energia sunt indispensabile în producerea fiecărui produs, iar sticlele de apă minerală îmbuteliate în PET nu fac excepție.
Fabricarea sticlelor PET a evoluat semnificativ de-a lungul anilor, reducând astfel amprenta noastră de mediu. Acum 35 de ani, o sticlă PET de 500 ml cântărea 24 de grame, iar până în mijlocul anilor 2010, aceeași sticlă cântărea mai puțin de 10 grame.
Sticlele PET și apa utilizată
Aceasta este o evoluție semnificativă, dar trebuie să știm și că fiecare litru de apă îmbuteliată achiziționată necesită doi litri suplimentari de apă în timpul producției, ceea ce înseamnă că, atunci când consumăm un litru de apă îmbuteliată, de fapt folosim trei litri de apă.
Uniunea Europeană depune mari eforturi pentru a recicla sticlele PET. În Germania, rata de reciclare a ajuns la 95%, iar anul trecut, România a lansat și ea o campanie puternică. Conform celor mai recente date de la MOHU, în țară, în medie, se returnează câte 100 de sticle pe secundă.
În continuare, milioane de tone de sticle PET ajung în apele dulci și sărate
Deși se observă progrese, există în continuare mulți oameni iresponsabili care contribuie la faptul că sticlele PET ajung în apele dulci și sărate. Statisticile rămân alarmante: milioane de tone de sticle PET ajung în râuri, mări și oceane în fiecare an.
Economisiți bani – există mai multe opțiuni disponibile
Nu există îndoială că plătim întotdeauna pentru ambalaj atunci când cumpărăm apă minerală îmbuteliată în PET și băuturi răcoritoare de pe rafturile magazinelor. Dar de ce am face acest lucru de fiecare dată, când deja este posibil să folosim o sticlă de apă de calitate în timpul exercițiilor fizice sau când mergem la școală și să o umplem cu apă?
O altă opțiune este să alegem un sistem de filtrare sau purificare a apei care să se potrivească nevoilor și posibilităților noastre. Aceste sisteme îmbunătățesc calitatea apei de la robinet, făcând-o mai gustoasă și mai plăcut mirositoare, iar astfel putem spune la revedere apei minerale îmbuteliate în PET.
Dispozitivele de filtrare a apei s-au dovedit a fi și ecologice, deoarece purificarea apei la domiciliu reduce necesitatea apei îmbuteliate, ceea ce contribuie semnificativ la scăderea apei folosite în producție, precum și a deșeurilor din plastic și emisiilor de CO2 provenite din transport. Acest lucru ajută, la rândul său, la reducerea amprentei noastre de mediu.