În cazul unui organism aflat în dezvoltare, pe lângă o alimentație adecvată și regulată, consumul de lichide joacă un rol extrem de important, iar mulți părinți nu îi acordă aceeași importanță ca mesei, însă aceasta este o greșeală. Fie că este vorba de învățat, de antrenament sau de activitate fizică, copilul tinde să se concentreze atât de mult asupra activității, încât uită de consumul de lichide, iar acest lucru poate duce la deshidratare, iar riscurile sunt și mai mari când aceasta se asociază cu infecții virale sau bacteriene, diaree sau vărsături, frecvent întâlnite la copii, dar și cu intoleranțe alimentare.
Pe lângă faptul că trebuie să fiți atent la tipul de apă pe care o bea copilul, este important și cât de multă apă consumă.
Consumul de apă al copilului – în cifre
Nu este întâmplător că Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a elaborat și publicat valorile de referință pentru consumul de apă la copii cu vârste între 0 și 8 ani și între 9 și 18 ani:
- 0–6 luni: 680 ml/zi sau 100–190 ml/kg/zi
- 6–12 luni: 800–1000 ml/zi
- 1–2 ani: 1100–1200 ml/zi
- 2–3 ani: 1300 ml/zi
- 4–8 ani: 1600 ml/zi
- 9–13 ani băieți: 2,1 litri/zi
- 9–13 ani fete: 1,9 litri/zi
- 14–18 ani băieți: 2,5 litri/zi
- 14–18 ani fete: 2,0 litri/zi
Nu este deloc indiferent ce apă bea copilul dumneavoastră
Experții sunt, de asemenea, de acord că o mare parte din consumul de lichide al copiilor ar trebui să fie apă potabilă, însă nu orice apă. Aparatele moderne de filtrat apă – disponibile în oferta Economy Water – au un randament excelent și sunt capabile să filtreze impuritățile, microorganismele și substanțele nedorite din apa de la robinet, reducându-le concentrația la minimum. De asemenea, nu trebuie neglijat faptul că apa de la robinet devine mai fină și mai mătăsoasă datorită acestor filtre.
Atât calitatea, cât și cantitatea sunt importante în consumul zilnic de apă al copilului
Apa potabilă este constant monitorizată, iar în majoritatea locurilor din Ungaria, calitatea sa este excelentă, însă trebuie luat în considerare faptul că apa testată nu este aceea care ajunge în robinetul din bucătăria sau baia noastră, ci apa care provine din subteran. Din acest motiv, valorile pot varia semnificativ, iar diferențele sunt cauzate de țevile vechi, care au fost utilizate timp de decenii.
Nu trebuie să mergem departe, la doar 100 de kilometri de granița maghiaro-sârbească, în orașul Novi Sad, apa de la robinet este interzisă din cauza conținutului ridicat de arsenic din 20 ianuarie 2004. Este suficient să facem o rapidă socoteală pentru a calcula cât de mult au cheltuit locuitorii de-a lungul celor două decenii pe apă îmbuteliată. Conform rapoartelor din presă, unele familii au cumpărat atât de multă apă de la magazin în acești 20 de ani încât ar fi putut cumpăra un apartament de dimensiuni medii.
Dacă pentru noi și familiile noastre contează calitatea apei și nu dorim să riscăm sănătatea, atunci un aparat de filtrare a apei este soluția ideală, pentru că știm că copilul nostru va consuma apă potabilă de calitate, iar noi trebuie doar să avem grijă să îndeplinim necesarul zilnic de lichide.