Organismul uman este alcătuit în proporție de 70% din apă, având un rol important în procesele metabolice. Dacă nu bem suficientă apă sau dacă organismul nostru pierde mai mult lichid decât consumăm, vorbim despre deshidratare. Acest lucru poate avea mai multe cauze: obiceiuri nefavorabile de consum al apei, boli, leziuni, dar chiar și efectele secundare ale medicamentelor pot provoca deshidratarea.
Semnele deshidratării
Confuzie, sete, oboseală și dureri de cap sunt cele mai frecvente simptome care semnalează deshidratarea, însă majoritatea oamenilor le atribuie oboselii. Aceste simptome sunt printre semnele timpurii ale deshidratării. În plus, organismul nostru poate semnala problema în mai multe moduri.
Consecințele deshidratării
Dacă organismul nostru nu primește suficient lichid pentru o perioadă lungă de timp, poate ajunge la deshidratare severă. Cel mai evident semn al acestui lucru este atunci când, de exemplu, strângem pielea de pe dosul mâinii, iar aceasta nu se întinde deloc sau o face foarte lent. Ca urmare a deshidratării, pot apărea multe tulburări în corpul nostru. De exemplu, dacă mucoasele noastre se usucă, riscul de infecții respiratorii crește. Dacă volumul de urină scade, pot apărea infecții urinare, iar rănile se vindecă mai greu, tensiunea arterială scade, pot apărea constipație cronică, pot apărea leziuni la rinichi și pot forma cheaguri de sânge care împiedică fluxul de sânge. Dacă deshidratarea severă nu este tratată rapid, poate duce chiar la moarte.
Tratamentul deshidratării
Deshidratarea se manifestă prin slăbiciune și scăderea rezistenței. Totuși, la acest stadiu, este încă posibil să se inverseze procesul de deshidratare fără intervenție medicală. Principalul mod de a face acest lucru este consumul de lichide, adică o hidratare corespunzătoare. Este absolut necesar să consultați un medic dacă simptomele nu se ameliorează, chiar și după ce beți suficient lichide.
Prevenirea deshidratării
Cea mai eficientă metodă de prevenire a deshidratării este aportul adecvat de lichide. Poate fi necesar să consumați mai multe lichide decât de obicei atunci când sunteți într-un mediu cu temperaturi ridicate sau când efectuați muncă fizică intensă sau exerciții fizice.
Din cele de mai sus, este evident cât de important este să consumăm cantitatea corespunzătoare de lichide, dar și calitatea apei pe care o bem. Dacă sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este importantă, vizitați site-ul Economy Water și alegeți cel mai potrivit aparat de purificare a apei pentru dumneavoastră sau, dacă aveți întrebări, cereți ajutorul specialiștilor lor.